Начало Арт новини Вежди Рашидов министър

Вежди Рашидов министър

Е-мейл Печат ПДФ

Склуптурът Вежди Рашидов стана министър на културата!
Вежди е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград.
Завършва художествената гимназия в София. През 1978 г. Вежди Рашидов завършва Държавната художествена академия в София - специалност скулптура. Ученик е на проф. Димитър  Даскалов.


През 1994 г., след 37 изложби в чужбина, открива първата си самостоятелна изложба в България.

Вежди Рашидов е автор на идеята за паметник с ключа на София.

Негова изработка са статуетките за призовете "Сирак Скитник" на Българското национално радио, "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, приза "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи. Обявен е за почетен гражданин на Армения, а в България - на Кърджали, Мадан и Дулово.

Народен художник е на Турция.

По случай петдесетата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден "Стара планина".

На изборите за 41-во Народно събрание на 5 юли 2009 г. е избран за депутат от партия ГЕРБ в Кърджали. По настоящем е министър на културата в правителството на Бойко Борисов.

Последна промяна ( Петък, 24 Юли 2009 12:48 )  

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080609100826_00_green_99.jpg

Кой е тук

В момента има 28 посетителя в сайта

Най ново