Начало Арт новини Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък

Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък

Е-мейл Печат ПДФ

От днес 2 април 2009г. всеки четвъртък пловдивските музеи ще бъдат отворен за безплатни посещения. Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност.

Денят на отворените врати в Пловдив ще даде възможност на още повече хора да се докоснат до историческите и културни ценности в града.
Пловдивският археологически музей е най-големият по рода си в България след Националния археологически, разположен в София. Той обаче е най-богатото хранилище за находки от древна Тракия. Асортиментът е разпределен в три отдела – праистория, Античност и Средновековие, като хронологически достигат до ХV-ХVІ век от българската история.

В същата сграда е и историческият музей на Пловдив, който проследява историческото минало на областта от ранноосманския период до наши дни. Двете институции са намират на площад Съединение №1 в Пловдив.

Природонаучният музей на града също предоставя на посетителите си богата сбирка от областта на палеонтологията, минералогията и ботаниката. Там се помещава и най-големият сладководен аквариум в страната, който е дом на над четиридесет вида декоративни рибки и земноводни. Сградата, където е разположен музеят, се намира на улица „Христо Данов“ №34.

Етнографският музей на Пловдив, който се намира на улица „Д-р Стоян Чомаков“ №2, се помещава в една от най-забележителните възрожденски къщи в Старинен Пловдив, някогашния дом на търговеца Аргир Коюмджиоглу, построен от родопския майстор строител Герги Хаджийски през 1847 г. Експозицията представя богатата материална и духовна култура на Пловдивския край, обхващащ територията между Стара планина и Средните Родопи и от горното течение на река Марица до Чирпанските възвишения.

Проследено е развитието на селското стопанство, занаятите и търговията. Показано е богатото разнообразие на народната култура, облекло, тъкани, шевици, музика и танци, които най-добре характеризират двете основни етнографски групи, населяващи Пловдивския край - рупци и тракийци.

Пловдивският археологически музей се намира на площад "Съединение" №1.

От днес всеки четвъртък местните жители и гостите на града ще могат безплатно да посещават музеите на Пловдив.

 

Сподели с приятели

Новини

Изложби на завършващите НХА 2008/2009 прочети още
Входът за музеите в Пловдив ще е безплатен всеки четвъртък от днес 2 април 2009г.  Общината е предвидила това, за да отговаря на регламентите на ЮНЕСКО за музейната дейност. прочети още 
Изложба на Сдружение “ГОАРТ” в галерия “Спектър”- Велико Търново. Със свои работи ще се представят художниците: Илия Банков, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Кирил Иринчев, Роза Абаджиева, Ирена Янкова, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Валентина Григорва и Петър Крусев.

От галерията

20080325180038_1s_mg_1561.jpg

Кой е тук

В момента има 5 посетителя в сайта

Най ново